Farsangi maskarás mulatság / 2015.

Farsangi maskarás mulatság / 2015.

2013. január 29., kedd

Téli gondoskodás

Az eleség


Ezen a héten tevékenységeinket a hazánkban telelő madarak köré szervezzük. Fontos, hogy gondoskodjunk róluk, hiszen a hideg, fagyos idő beálltával és a hóesés következtében egyre kevesebb élelemhez jutnak. Egy olajos magvakkal feltöltött etető a túlélést jelentheti számunkra. A lelkiismeretes vendéglátással sok madár életét megmenthetjük, akik aztán tavasztól őszig énekükkel hálálják meg a gondoskodást. 

Ma délelőtt először beszélgetést kezdeményeztünk szárnyas barátainkról, majd könyvekből szemléltettük őket, valamint előkerültek bábjaink is! Többen beszámoltak róla, hogy rengeteg varjút figyeltek meg a napokban csapatokba vergődve repülni az égen! :-) Ugyan mi nem nekik szánjuk a madáreleséget, de azért mindenképpen öröm, hogy ezek a pici emberpalánták ilyen nyitott szemmel járnak-kelnek a világban! No, és persze a szemtelen verebeket sem feledjük, akik már néhány hónappal ezelőtt is dézsmáltak a napközi udvarán lévő madáretetőből!
Ezután a különböző magvakat vettük sorra és az egyéb élelmekkel (szalonna, cinkegolyó) is megismertettük a gyerekeket! A következő napokban többek között ezeknek az anyagoknak a felhasználásával is fogunk dolgozni.




Felolvastuk Berg Judit Maszat épít című
kötetéből a madáretetőt készítő mesét is!

Marci éppen sorolja, hogy hányféle madarat ismer.


A nap különlegessége a manuálisan üzemelő kukorica daráló volt. Amely ugyan őskövületi darab, no de mivel is lehetne jobban szemléltetni a gyerekek számára ahogyan a kukoricaszemek apró darává morzsolódnak? S hogy ezt még ők is kipróbálhatták, az igazán nagy örömükre szolgált! Lelkesen veselkedtek neki a nagy feladatnak.



Holnap újabb izgalmas feladatok várnak ránk! Folyt. köv.
További képek megtekinthetőek a webalbum januári mappájában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése