Farsangi maskarás mulatság / 2015.

Farsangi maskarás mulatság / 2015.

2012. február 23., csütörtök

Farsang farkán

Februári visszatekintés V.

Gyárfás Endre: Förgeteges ez a bál
"Farsang van, farsang van,
járjuk a táncot gyorsabban!
Förgeteges ez a bál,
még a ház is muzsikál.
Kéménykürtőn hosszan kürtöl,
nagybőgőzik pincemélyből,
cimbalmozik betongerendáin,
gitározik tévéantennáin.
Az eresze csikorgató,
az ajtaja tárogató,
Ég a kisze, lánggal ég,
bodor füstje felszáll,
tavaszodik kék az ég,
meleg a napsugár.
Mire füstje eloszlik,
a hideg köd szétfoszlik,
egész kitavaszodik."
Farsangi mulatságunkon készült felvételek

Így írnak rólunk a HAON-on:

"Színes és változatos hagyományőrző programokkal várták februárban is a családokat az Angyalkert Gyermekházban Nádudvaron.
A farsang a vízkereszttől hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, amelyet hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemeznek.
- Ha február, akkor farsang. Angyalkertben február 10-én tartottuk maskarás mulatságunkat, jó hangulatban, finom házi készítésű lekvárral és fánkkal ünnepeltünk. Majd megemlékeztünk a Bálint napról, “műhelyünkben” kedves kis ajándékokat készítettünk a gyerekekkel a szülők és testvéreik számára. 16-án, Torkos csütörtökön finomabbnál finomabb süteményeket fogyasztottunk. Nagy lelkesedéssel érkeztek meg hozzánk reggel a gyerekek, és büszkén újságolták, hogyan készültek előző nap édesanyjukkal a konyhában – foglalta össze a napot az angyalkertes Tóth Ilona Márta.



Húshagyó kedd a farsangi időszak és egyben a farsang farkának utolsó napja. A farsangtemetés időpontja. Elődeink ezen a napon általában szalmabábut vagy koporsót égettek, jelképesen lezárták a farsangot és a telet.
Az Angyalkertben idén is elkészítették közösen minden gyermek kiszebabáját. Majd az udvarra indultak, ahol elégették a csoport kiszebanyáját. Közben hangosan verseltek és skandálták, hogy “Fusson el a tél!” Nagy örömmel üdvözölték a hét végére megérkező tavaszi napsütést és az első hóvirágokat."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése