Februári visszatekintés IV.
Torkos csütörtök a farsangi időszak különleges napjainak egyike, mely valaha része volt a magyar népszokásoknak is. Lényege, hogy - a közelgő nagyböjt előtt - ezen a napon bőségesen fogyasztottak zsírban gazdag, és egyben a farsanghoz kötődő ételeket (pl. fánk), valamint megengedett volt a szokásosnál mohóbban, torkosabban étkezni. Eredeti napja a hamvazószerda előtti csütörtök, ezért mi a régi magyar népszokás szerint élesztjük újjá.
Így történt ez az Angyalkert Gyermekházban is.
A kedves szülők és csemeték szorgosan készültek, hogy igazi terülj, terülj asztalkámról lehessen válogatnunk, bőséggel tudjunk kedvünkre torkoskodni.
Torkos csütörtöki finomságok
A régi magyar népszokás szerint is a hamvazószerda előtti napon, azaz húshagyó kedden kellett elfogyasztani az utolsó húsételeket, ezt követően a háziasszonyok a főzőedényeket a szokásosnál is alaposabban mosták el, nehogy hús- vagy zsírmaradványok kerüljenek a hamvazószerdával kezdődő nagyböjt ételeibe. Meglepő tehát azt feltételezni, hogy a korábbi, a mainál sokkal szigorúbb katolikus szabályozás, a mainál jóval erősebben őrzött néphagyományok idején a torkos csütörtök hamvazószerda után lett volna.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése