Farsangi maskarás mulatság / 2015.

Farsangi maskarás mulatság / 2015.

2012. november 11., vasárnap

Kerekítő

Ölbeli játékok és mondókák


A Kerekítős mondókás kötetek nálunk már igazi családtagnak számítanak. Bejegyzésem apropója pedig nem más, mint hogy hamarosan megjelenik a sorozat harmadik darabja. KÖZKÍVÁNATRA! Bizony-bizony közkívánatra, mert annyira szeretjük - mi szülők és kisgyermekekkel foglalkozó pedagógusok egyaránt-, hogy ha ősz, akkor várjuk a folytatást!

forrás: Kerekito.hu


De honnan is indult ez a szerelem?
Jakabosné Kovács Judit
forrás: Naphegykiado.hu
Amikor 2009 telén álmodozni kezdtünk, majd tervezgetni egy családias körülményeket biztosító gyermekházról, akkor abban egészen biztosak voltunk, hogy mielőtt megnyitnánk, szeretnénk a kisgyermekes családokkal minél közvetlenebb kapcsolatba kerülni. Mindenképpen fel szerettük volna mérni, hogy akkoriban Nádudvaron mennyire jelentkezett igény egy családi napközire, gyermekházra, ahol a szülők minőségi körülmények között tudják biztonságban elhelyezni csemetéiket. Ehhez persze szükség volt egy olyan személyes jellegű találkozásokat biztosító rendezvényre, mint például egy baba-mama klub.
Egyik nagy inspirálóm Jakabosné Kovács Judit drámapedagógus volt, s az általa életre hívott Kerekítő Manó és Kerekítő foglalkozások. Belecsöppentem egy olyan világba, amely teljesen elvarázsolt engem is és két gyermekemet is! Többször is találkoztunk személyesen, és élőben is megtapasztalhattam az ölbeli játékok játszásának, átélésének örömét. Azóta azon vagyok, hogy ezt a kincset minél több édesanyának és babájának tudjam közvetíteni könyveinek segítségével.


Szívesen és bátran ajánlom minden édesanyának, nagymamának könyveit, a weboldalát, amelyet a Kerekitő.hu oldalon érhettek el!

Kis ízelítő Judit Olvasnivalók között ajánlott válogatásából:
"Egy „örömkör” indulhat el. Minél többet mosolygunk egy gyermekre és minél többet játszunk vele önfeledten annál mosolygósabb és kiegyensúlyozottabb lesz és további játékra és mosolyra ösztönzi a szülőt. Ne felejtsük hát hogy az élet első éveiben a nyelvi kommunikáció beindulását megelőzi egy kevésbé látványos de ugyanolyan fontos érzelmi párbeszéd!
A korai harmonikus anya gyermek kapcsolat egy életre szól. Aki kicsiként érzelmi biztonságban nevelkedik, később is képes lesz bizalmas személyes kapcsolatok kialakítására, mely felnőttkori boldogulásának alapja lesz, mind a munkában, mind a magánéletben előnyt jelent.
Úgy képzelem, hogy az örömkör méltó ellenpontja az ördögi körnek, és megérdemli, hogy foglalkozzunk vele, hiszen az örömkörrel a gyermeknevelés későbbi ördögi köreit előzhetjük meg. Azt hiszem mindannyian sejtjük, hogy a későbbi kapcsolati problémák kialakulásának csírája mindig az élet első három évében keresendő és ez nem függ össze a szeretettel, hiszen mindannyian szeretjük gyermekünket a kérdés csak az, hogy pici baba korától mennyire próbálunk, igyekszünk és mennyire sikerül a testi lelki igényeire ráhangolódnunk.
Az ölbeli játékokkal töltött percek ősidők óta segítségünkre vannak ebben. Karnyújtásnyira, vagy még annyira sem, mint azt a neve is sugallja ölbe vett karon ülő gyermekek játékáról van szó. Kerek a világ szüleink ölében, részben ezért is kapta az ölbeli játék kezdeményezés a Kerekítő nevet.
Aki apróságként sok meghitt pillanatot él át szüleivel, nagyszüleivel később ösztönösen keresi, kutatja a meghitt, és önfeledt perceket, és ölel, ölel újra. Kerekíti a világot maga!"

Alább pedig egy igazán meggyőző kép: 

Így szeretjük mi a Kerekítős mondókás köteteket
(mert már rongyosra lapoztuk mindet!)

 
 A harmadik kötet bemutatója december 2-án lesz a Művészetek Palotájában:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése